July 04, 2014

Хроніка подій дня 03.07.2014 від ІА "Дайджести і Аналітика Україна"


В Україні

  • Рада включила до порядку денного проект змін до Конституції, запропонований президентом Порошенко.
    Парламент повинний буде відправити проект змін до Конституції до Конституційного Суду для надання висновку. На думку депутата Власенко, запропонований президентом проект змін до Конституції суттєво розширює повноваження глави государства. Фракція Батьківщина подасть альтернативний проект змін до Конституції. При цьому Порошенко заявив, що питання ревізії Конституції - не питання перерозподілу владних повноважень, а частина процесу мирного врегулювання. В той же час, в інавгураційній промові він не наголосив, що є гарантом Конституції.
  • Затверджено на посадах запропоновані президентом Порошенко міністр оборони Гелетей і начальник Генерального штабу-командувач Збройних сил України Муженко.
    Першим заступником голови адміністрації президента, що відповідає за силовий блок, призначений мільярдер, власник "Нашої Ряби" Косюк. Колишній в.о. міністра оборони Коваль призначений заступником секретаря РНБО.
  • НБУ встановив наступний курс гривні по відношенню до основних валют на 03.07: 11,84 грн/$ (+1 коп), 16,17 грн/€ (-2 коп), 3,46 грн/руб.
    Котирування на міжбанку коливалися в діапазоні 11,80-11,92 грн/$ і 16,07-16,28 грн/€.
  • Відновлено газопровід в Полтавській області, пошкоджений внаслідок вибуху 17 червня 2014р.
    Введення його в експлуатацію намічено на найближчий час. У районі аварії працює спеціальна комісія, яка має зробити висновки про причини аварії.

Київ

  • Київрада скасувала землевідвід під реконструкцію Гостинного двору.
    Прийнято рішення про розірвання договору оренди земельної ділянки, на якій розміщений Гостинний двір, укладеного між Київрадою та ПАТ "Укрреставрація" 16 жовтня 2012 року. Депутати наполягають про передачу об'єкта в комунальну власність і повернення його до переліку пам'яток архітектури.
  • 250 бійців добровольчого батальйону "Донбас" залишили в Києві для запобігання загрозам тероризму.
    Київ не готовий до мінної війні і терактів. Про це вчора заявив командир батальйону Семенченко на мітингу перед Верховною Радою.

Театр військових дій

  • У ході військових дій в районі Красного Лиману, Слов'янська, Луганська українська армія поступово звільняє територію від терористів.
    В ході боїв 03.07 сили антитерористичної операції увійшли до Луганська і Краснодону, і просунулася в напрямку Краматорська і Слов'янська. Бойовики застосовують проти українських силовиків танки, важку бронетехніку та артилерію, завезену в Україну з Росії раніше через неприкриті прикордонними військами ділянки кордону.
  • В результаті артилерійських обстрілів у Краматорську і Станиці Луганській серед мирних жителів є загиблі і поранені.
    Українські військові захопили в селищі Металіст під Луганськом установку залпового вогню "Град", що належить армії РФ, з якої, імовірно, вівся вогонь по Станиці Луганській.
  • Три військові вертольоти авіації РФ з розвідувальною метою порушили повітряний простір України в Луганській області.
    Два вертольоти Мі-8 і один Мі-24 були помічені в районах населених пунктів Біловодськ, Краснопавлівське, Комишне та прикордонного пункту "Должанський", повідомив спікер РНБО Луценко. Раніше в результаті обстрілу був на кілька годин виведений з ладу радіолокаційний центр в Міловому, на кордоні з Росією.
  • З української сторони терористами був обстріляний пункт пропуску "Довжанський", на кордоні з РФ, снаряди також потрапили в російський КПП "Новошахтинський".
    За повідомленням митної служби РФ, в результаті обстрілу пошкоджено автовокзал і митний термінал. Росія продовжує закривати пункти пропуску на українську територію, перешкоджаючи бойовикам повертатися на свою територію. Обстрілу піддався також пункт пропуску "Маринівка" Донецької області.

Україна і світ

  • Європейський суд з прав людини в Страсбурзі задовольнив скаргу Грузії на масову депортацію її громадян з Росії в 2006 році.
    У постанові суду сказано, що Москва порушила цілий ряд положень Європейської конвенції про права людини, зокрема, заборони на використання тортур і на нелюдське поводження, заборона на масову висилку іноземців, порушено право на особисту недоторканність.

No comments:

Post a Comment