July 02, 2014

Хроніка подій дня 01.07.2014 від ІА "Дайджести і Аналітика Україна"


В Україні

  • Верховна рада призна учасників антитерористичної операції учасниками бойових дій з відповідними гарантіями їх соціального захисту.
    Прийняття закону підвищить рівень соцзахисту військовослужбовців і правоохоронців, що захищають Україну від агресії Росії.
  • Нацбанк України встановив офіційний курей гривні по відношенню до долара на рівні 11,79 грн / $ (-4 коп) та євро - 16,09 грн / € (+1 коп).
    На міжбанку котирування коливалися в діапазоні 11,72-11,90 грн / $ і 16,06-16,29 грн / €.
  • В Україні з 1 липня повшен на 25% акциз на алкоголь і сигарети.
    Вступила в силу частина закону "Про запобігання фінансової катастрофи", прийнятого Верховною Радою 10 квітня.
  • Нацкомісія з регулювання у сфері комунальних послуг підвищила майже вдвічі ціну на воду.
    Рішення починає діяти з 1 липня. Ціна на воду зросте на 84%, на стоки - на 105%.



Київ

  • На Хрещатику продовжують розбирати барикади.
    У центрі Києва прибрали барикади біля Центрального універмагу і на вулиці Прорізній, де частково відновлено рух автотранспорту. Частину наметів активісти перенесуть ближче до Майдану Незалежності.

Театр військовий дій

  • Після відновлення антитерористичної операції українські військові почали обстріл з важкого озброєння об'єктів терористів у прикордонній зоні та на території Донецької та Луганської областей.
    У бойовиків відбито кілька населених пунктів. Відновлено контроль над пунктом пропуску "Довжанський" на кордоні з РФ.
  • На західних під'їздах до Донецька, у Мар'їнці і Карлівці йдуть бої сил АТО з терористами.
    Траси на Запоріжжя та Дніпропетровськ закриті. Працівники ДАІ розвертають автівки, що йдуть в цих напрямках.
  • Міжнародний аеропорт Луганська продовжує утримуватися українськими військовими, незважаючи на мінування під'їздів до нього.
    Ситуація складна, силовики тримають оборону для того, щоб не дати можливості важким військово-транспортним літакам РФ сісти в аеропорту як було при реалізації кримського сценарію.
  • Бойовиками ЛНР взяті в полон журналіст і оператор Hromadske TV.
    Терористи звинувачують їх у шпигунстві на користь української армії.
  • При атаці бойовиків обласного управління УВС в Донецьку загинув 1 і поранено 4 міліціонери.
    Штурм будівлі проводила терористична група Безлера з Горлівки. За повідомленням донецьких джерел, їм протистояли, крім співробітників МВС, батальйон "Схід" і "Оплот", який "охороняє" резиденцію Ахметова і Донецький міськвиконком.

Україна і світ

  • Президент Путін провів нараду Ради безпеки РФ, одним з питань в якому була ситуація в Донбасі.
    Прес-секретар Путіна Пєсков не повідомила, які рішення були прийняті за фактом обговорення проблеми відновлення антитерористичної операції в східній Україні, наказ про яке віддав президент України Порошенко.
  • Президент РФ Путін на зустрічі з послами і постійними представниками РФ заявив, що Порошенко несе повну відповідальність за події в Україні.
    Він також підкреслив, що Росія буде і надалі енергійно відстоювати права російських співвітчизників за кордоном, використовувати для цього весь арсенал наявних засобів - від політичних і економічних до передбачених у міжнародному праві гуманітарних операцій, а також права на самооборону.
  • Парламенські асамблея Ради Європи, що проходить в Баку, прийняла резолюцію, яка засуджує окупацію Росією території України і виражає стурбованість з приводу дій Росії, спрямованих на дестабілізацію ситуації в східній Україні.
    У резолюції міститься заклик до держав-членів ОБСЄ відмовитися від визнання насильницької анексії Криму Російською Федерацією і говориться про тверду підтримку суверенітету, політичної незалежності, єдності і територіальної цілісності України, як це визначено Конституцією країни. Рішення було прийнято 92 голосами, при 30, які голосували проти і 27, які утримались.
  • За повідомленням агентства Рейтер, на засіданні Ради ЄС на рівні послів не було прийнято рішення про введення нових санкцій проти РФ.
    Члени Ради продовжують відстежувати ситуацію і інтенсивно готуються до введення нових санкцій. Цього ж дня президент України Порошенко на зустрічі з міністром закордонних справ Швеції Більдтом заявив, що рішення ЄС щодо виконання плану врегулювання ситуації в Україні не виконано Росією і закликав ЄС діяти більш рішуче.

No comments:

Post a Comment