June 28, 2014

Хроніка подій дня 27.04.14 від ІА "Дайджести і Аналітика Україна"

В Україні

  • Україна та ЄС у Брюсселі підписали економічну частину асоціації.
    З боку ЄС її підписав Президент Євросоюзу ван Ромпей, з українського - Президент Порошенко. Політичну частину угоди про асоціацію Україна та ЄС підписали в березні поточного року. Тепер документ має бути ратифікуваний Верховною Радою, також потрібно запустити процес його імплементації.
  • Офіційний курс долара знизився на 7 коп. до 11,82 грн/$. Курс євро - 16.09 грн/€.
    На міжбанку долар котирувався в діапазоні 11,74-11,95 грн/$.
  • Генпрокуратура оголосила екс-заступника генпрокурора Рената Кузьміна в міжнародний розшук.
    Порушено кримінальні справи за фактами організації в 2010 році незаконного затримання колишнього глави МВС Юрія Луценка і підбурювання судді Печерського суду столиці до обрання йому запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

Київ

  • Кличко офіційно став головою КМДА.
    Його представив голова адміністрації президента Ложкін. Поєднавши дві посади, Кличко взяв на себе повну відповідальність за ситуацію в місті. Він заявив, що прийшов на посаду не за зарплатою, і, можливо, відмовиться від неї.
  • Кличко представив свій план реформ для Києва.
    Він складається з п'яти пунктів і включає в себе боротьбу з корупцією, оптимізацію бюджетних витрат і повернення Києву вкраденого майна, залучення інвестицій, створення муніципальної міліції та тісну роботу з громадою столиці.
  • Бюджет Києва порожній, заявив Кличко на вступі на посаду голови КМДА.
    Грошей немає, частину власності розібрана за корупційними схемами, в Києві встановлені непрозорі тарифи, соціальні програми не в змозі захистити тих людей, які потребують допомоги.
  • Кличко хоче звільнити проїжджу частину Хрещатика від наметів Майдану і відкрити по ньому рух.
    За його словами, Хрещатик - транспортна артерія Києва, весь центр міста паралізований. Людей з Майдану можна перемістити в інше місце. Зараз на Майдані перебуває кілька сотень людей,

Театр військових дій

  • Президент Порошенко прийняв рішення про перенесення терміну активної частини антитерористичної операції на 3 дні до 22:00 30 червня.
    Рішення було прийнято спільно з лідерами країн Європейського Союзу та США та погоджено з переговорною групою в Донецьку.
  • У Донецьку відбувся другий раунд переговорів з врегулювання ситуації в Донбасі за участю представника Порошенко екс-президента Кучми, члена ПР Шуфрича, членів посольства РФ в Україні, представників ОБСЄ та проросійського політика Медведчука.
    Бойовики відмовляються звільнити захоплені ними прикордонні пункти пропуску Ізварине та Должанський в Луганській області. Один з лідерів терористів, громадянин Росії Бородай, вимагає від України виведення з Донецької та Луганської областей усіх сил Нацгвардії, після чого перемир'я може бути продовжено. Також терористи готові обміняти полонених і заручників, включаючи членів місії ОБСЄ, за принципом "всіх на всіх". У той же час інші "лідери" терористів Губарєв і Гиркин - категорично проти перемир'я і виступають проти проведення консультацій.
    Перший раунд переговорів завершився підписанням угоди про припинення вогню, відразу ж порушеного терористами.
  • В результаті бою за військову частину в Артемівську силовиками у бойовиків був захоплений танк, що належить армії РФ.
    Крім того, захоплено велику кількість російської зброї, яка не перебуває на озброєнні української армії.
  • У Донбасі тривають атаки бойовиків на позиції українських військових. Нападу піддалися блок-пости в Червоному Лимані, Слов'янську, Артемівську Шахтарському районі та Червонопартизанську.
    З української сторони є загиблі і поранені.
  • Російський МЗС повідомив в односторонньому порядку влади України про надання "гуманітарної допомоги" східним регіонам України.
    У ноті МЗС РФ повідомляється, що, нібито у зв'язку з численними зверненнями жителів Донецька та Луганська про надання їм термінової гуманітарної допомоги, російська сторона підготувала до відправки в зазначені регіони 28 червня автомобільну колону МНС Росії для доставки гуманітарного вантажу загальною вагою 60 тонн, що складається з продовольства та засобів особистої гігієни.
  • У Донецьку повністю припинено трансляцію українських каналів.
    26 червня під тиском терористів на радіотехнічної передавальної станції в Донецьку була замінена трансляція українських телевізійних каналів ШСТМ і донецького муніципального 12 каналу російськими телеканалами, - заявив секретар інформаційного центру РНБО Лисенко, підкресливши, що це ще раз підтверджує координацію інформаційної війни на території України з боку Росії .

У світі

  • Економічна частина Угоди про асоціацію Євросоюзу з Україною почне діяти не відразу після підписання, яке відбулося в п'ятницю, 27 червня на саміті ЄС, а лише після переговорів Єврокомісії, України та Росії.
    За словами канцлера, затримка з набуттям чинності економічної частини угоди пов'язана з необхідністю знайти рішення, при яких побоювання Росії будуть зняті. Торгова частина буде діяти не відразу. Спочатку відбудуться технічні переговори за участю Росії, Єврокомісії та України, всі учасники заявили про свою готовності до цього, - повідомила канцлер Німеччини Меркель за підсумками Саміту ЄС.
  • Міжнародне рейтингове агентство Moody's підтвердило суверенний кредитний рейтинг Росії на рівні Baa1, знизивши при цьому прогноз по ньому зі "стабільного" ​​до "негативного".
    Рішення про погіршення оцінки по рейтингу експерти пов'язують, зокрема, із зростанням уразливості Росії для геополітичних ризиків, а також з погіршенням прогнозів у середньостроковій перспективі з економічного зростання. Проте, рейтинг був підтверджений на тлі міцних позицій Росії з точки зору бюджету та платіжного балансу, які, як очікується, не будуть порушені геополітичною напруженістю у зв'язку з Україною і зниженням прогнозів щодо зростання ВВП в найближчі роки, - йдеться в повідомленні агентства.
  • США і ЄС очікують від російської влади до 30 червня негайних і позитивних дій щодо стабілізації ситуації на сході України.
    Сполучені Штати приєдналися до ультиматуму, пред'явленого Росії Європейським Союзом, - заявив прес-секретар Білого дому Джош Ернест. - ЄС і США очікують від російської влади до 30 червня негайних і позитивних дій щодо стабілізації ситуації на сході України. Він висунув вимогу до Москви відвести війська від українського кордону і припинити підтримку сепаратистів на сході України.
  • Умовою для продовження газових переговорів з Україною має бути повне погашення боргів, - заявив на брифінгу глава Газпрому Міллер.
    Предмета для продовження переговорів Газпрому з Україною зараз немає. Ціна для України чесна, тому що вона договірна, вона прописана в контракті, - підкреслив Міллер.
  • Держдепартамент США не вважає достовірними дані ООН про 110 тисяч біженців з України до Росії, - заявила офіційний спікер Держдепу Марі Харф.
    Можливо, мова йде про тисячі переселенців, але не про сотні тисяч, - підкреслила вона. Нібито, політичний притулок у Росії попросили більше дев'яти тисяч людей.
  • У Росії з технічних зірвався старт новітньої ракети-носія "Ангара".
    Запуск, який повинен був відбутися на космодромі Плесецьк в присутності президента РФ Путіна, був скасований автоматикою. Нова дата запуску - 28 червня.
  • У Бразилії визначилися всі 16 команд, що розіграють в плей-офф звання чемпіона світу з футболу.
    Це Бразилія, Чилі, Колумбія, Уругвай, Нідерланди, Мексика, Коста-Ріка, Греція, Франція, Нігерія, Німеччина, Алжир, Аргентина, Швейцарія, Бельгія та США. Збірна Росії не вийшла в плей-офф після нічиєї з Алжиром напередодні. Збірна України в турнір не потрапила.

No comments:

Post a Comment