June 26, 2014

Хроніка подій дня 25.06.14 від ІА "Дайджести і Аналітика Україна"


В Україні

  • Межигір'я повернули в держвласність.
    Госпсуд Київської області задовольнив позови облпрокуратури до Вишгородської райдержадміністрації про скасування розпоряджень та визнання недійсним держактів та витребування на користь держави земель, переданих ТОВ "Танталіт" та БФ "Відродження України", на яких знаходиться резиденція "Межигір'я".
  • Бюджет Пенсійного фонду прийнятий з дефіцитом 18,1 млрд грн.
    За повідомленням прес-служби кабінету міністрів, бюджет Пенсійного фонду України затверджено по доходах (з урахуванням залишку коштів на початок року) в сумі 233 млрд грн, витратами - 249 млрд грн. Залишок коштів на кінець року передбачений в обсязі 2,1 млрд грн для забезпечення фінансування перших днів січня наступного року.
  • Помер Іван Плющ, який двічі займав крісло Голови Верховної Ради.
    Політик був народним депутатом України I-IV скликань. Двічі обіймав посаду спікера Верховної Ради України - з грудня 1992 року по квітень 1994-го і з лютого 2000 року до травня 2002-го. 31 березня 2010 указом президента України Януковича був призначений його позаштатним радником. 24 лютого 2014 г указом в.о. президента Турчинова звільнено з цієї посади
  • Офіційний курс гривні підвищений на 1 коп і становить 11,88 грн/$.
    На міжбанку долар котирувався в діапазоні 11,87-11,95 грн/$. Готівкові курси валют - покупка - 11,61-11,82, продаж 11,87-11,99 грн/$ (Київ).
  • Нова редакція Конституції України може прийнята вже у вересні.
    Про це заявив віце-прем'єр-міністр Гройсман. Буде потрібно внести зміни більш ніж в 500 законів. Введення в дію планується до 2015 року з урахуванням перехідних положень. Громадськість досі не ознайомлена з запланованими змінами.
  • Кількість працівників органів прокуратури буде скорочено на 1500 посад.
    Скорочення торкнулося керівного складу центрального апарату ГПУ та обласних прокуратур. Рішення прийнято з метою збереження бюджетних коштів та удосконалення організації роботи органів прокуратури.

Київ

  • Порошенко призначив Кличко головою Київської міської держадміністрації, поєднавши, таким чином, дві посади.
    Текст указу опубліковано на сайті президента України. Перед Кличко поставлено завдання відновлення статусу кращої європейської столиці.
  • Сформовано 15 комісій Київради. 10 комісій очолили члени партії "УДАР".
    Землею і бюджетом керуватимуть забудовники, регуляторну політику для бізнесу формуватимуть близькі до влади бізнесмени. На чолі комісії з питань власності - керівник юридичної компанії, а соціальним захистом киян довірили займатися пастору "Посольства Божого".
  • Кличко заявив, що зацікавлений у створенні муніципальної міліції.
    За словами Кличка, муніципальна міліція, яка існує в багатьох країнах, довела свою ефективність. Мер столиці зазначив, що така міліція повинна залежати від міської громади. Він додав, що це підрозділи, які забезпечують правопорядок і на які спираються городяни, а, отже, зв'язок з місцевою владою діє найкращим чином.

Театр військових дій

  • Офіційна Москва повинна негайно відвести від українського кордону свої війська і вивести російські підрозділи з території України - як з Автономної Республіки Крим, так і з Донбасу - йдеться в заяві МЗС України.
    Росія повинна публічно відмежуватися від сепаратистів і терористів, що розв'язали війну в Донбасі і посилити режим безпеки на російсько-українському кордоні, - заявив речник МЗС України Перебейніс.
  • Сьогодні  відбулася телефонна розмова за участю президента України Порошенко, канцлера Німеччини Меркель, президента Франції Олланда і президента Росії Путіна, яка була присвячена реалізації мирного плану для сходу України.
    Під час розмови Порошенко поінформував співрозмовників про серйозні порушення, що виникли в ході реалізації оголошеного режиму припинення застосування сили в односторонньому порядку. Зокрема він зазначив, що з 20 червня зафіксовано 52 випадки порушення режиму припинення вогню з боку терористів, в результаті яких загинули 18 і поранені 27 людей. Меркель запропонувала вважати Медведчука учасником переговорів. Переговори будуть продовжені в четвер.
  • Бойовики продовжують напади на позиції українських військових у зоні конфлікту в Донбасі.
    Незважаючи на двосторонні домовленості про припинення вогню, бойовики продовжують нападати на позиції українських силовиків в Донецьку, Красному Лимані, Новогродівці, Слов'янську, Слов'янському, Шахтарському районах, - йдеться в повідомленні прес-служби Донецької ОДА.
  • Командир батальйону "Донбас" Семенченко виступив проти продовження перемир'я в зоні проведення антитерористичної операції після 27 червня.
    За словами Семенченко, бійці батальйону не зрозуміють дії влади, якщо буде продовжено термін перемир'я.

У світі

  • Рада федерації РФ відкликав мандат Путіна на введення військ в Україну.
    Верхня палата російського парламенту скасувала даний в березні президенту Путіну мандат на введення військ на Україну за пропозицією самого президента. Сенатори кажуть, що це сприятиме мирному врегулюванню на Півдні та Сході України. Однак за заявою Держсекретаря США Керрі це рішення можна повернути взад "за 10 хвилин".
  • Без дозволу України жодна авіакомпанія світу не має права здійснювати польоти до Криму, заявила служба безпеки польотів Євроконтроль.
    Однак, Євроконтроль не може вплинути на російські компанії, які здійснюють польоти до Криму, оскільки Росія не входить в цю організацію.
  • Путін наполягає на продовженні режиму припинення вогню в східній Україні.
    Про це він сказав у ході чотиристороннього телефонних переговорів у форматі Україна-Росія-Німеччина-Франція. "У ході грунтовного обміну думками про кризову ситуацію в Україні акцентована необхідність збереження перемир'я і створення умов для належного контролю за режимом припинення вогню, відзначена важливість звільнення конфліктуючими сторонами утримуваних осіб", - сказано в повідомленні прес-служби Кремля.
  • Генеральний секретар НАТО Расмусен заявив, що Росія веде з Україною новий тип війни та подальші відносини організації з Росією мають бути переглянуті.
    "Ми повинні обговорити, як поліпшити наше розуміння цих неоднозначних загроз і як у довгостроковій перспективі вести себе в такій ситуації. НАТО тримає свої двері відкритими для тих країн, які хотіли б стати членами альянсу ", - сказав Расмуссен.
  • В ЄС почала діяти заборона на імпорт товарів з Криму.
    З 25 червня на території Євросоюзу вступає в дію заборона на імпорт з Криму будь-яких товарів, не схваленого Києвом. Згідно із заявою Ради ЄС з Україною, товари з Криму та Севастополя без українських сертифікатів не можна буде ввезти за старими правилами на територію країн Євросоюзу.
Парламент Румунії 25 червня проголосував за відставку глави держави Траяна Бесеску.
Депутати прийняли декларацію, в якій закликають президента залишити свою посаду через корупційний скандал, в який залучений його брат Мірча Бесеску. За відставку президента проголосували 344 депутати.

No comments:

Post a Comment