June 24, 2014

=== Українською ===

Хроніка подій дня 23.06.14 від ІА "Дайджести і Аналітика"


В Україні

  • Порошенко поміняв склад РНБО, включивши до нього новопризначених міністрів і чиновників.
    Зі складу виведені чиновники, які були раніше призначені в.о. Президента Турчиновим і включені нові глава НБУ, генпрокурор, міністр закордонних справ і начальник генштабу-головнокомандувач збройних сил України.
  • НБУ знизив офіційний курс гривні по відношенню до долара на 2,5 коп. На сьогодні він встановлений на позначці 11,88 грн/$.
    Котирування на міжбанку коливалися в діапазоні 11,90-11,98 грн/$.
  • В Україні більш ніж на 20% впало споживання автомобільного палива.
    У травні 2014 через мережу автозаправних станцій (без урахування окупованого Криму), було реалізовано 212,7 тис. тонн моторних бензинів, що на 20,7% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Структура продажів: 52,6% А-95, 46,6% - А-92, 0,4% - А-80, 0,4% - А-98.



Київ

  • Ахметовське Київенерго попередило про відключення від гарячої води 754 житлових будинків за борги.
    Монополіст у зв'язку з критичною заборгованістю відключає від гарячого водопостачання житлові будинки в Подільському та Деснянському районах столиці, у зв’язку з тим, що заборгованість комунальних ЖЕКів на початок червня перевищила 838 млн грн.

Театр військових дій

  • На зустрічі представників України, Росії та донбаських терористів за участю ОБСЄ досягнуто домовленості про припинення вогню до 27.06.
    Переговори між представниками України, терористичних організацій ДНР і ЛНР і РФ відбулися в захопленій терористами будівлі Донецької обласної державної адміністрації. У переговорах взяли участь посол РФ в Україні Михайло Зурабов, представник голови ОБСЄ Тальявіні, представник від Порошенка - екс-президент України Кучма, проросійські політики Медведчук і Царьов, лідери терористичних організацій ДНР і ЛНР.  Заступник глави АП Чалий заявив, що від української сторони на переговорах був тільки екс-президент Кучма.
  • Запасів води в Донецьку, з урахуванням резервних водосховищ, вистачить на 12 днів.
    Про це повідомили в підприємстві Донецькводоканал. На даний момент донеччани отримують воду 10 годин на добу. Відновлення водопостачання можливе тільки після ремонту насосної станції каналу Сіверський Донець-Донбас, яка була зруйнована обстрілом терористів.
  • Незважаючи на оголошене перемир'я, терористи продовжують напади на підрозділи українських військових.
    Спікер АТО Селезньов заявив, що українська сторона не зафіксувала випадків складання зброї бойовиками в Донбасі. Водночас почастішали випадки провокацій терористів, які обстрілюють позиції українських прикордонників з території України, щоб був привід звинуватити Україну в обстрілах російській території.
  • Російські мобільні компанії не поспішають заходити до Криму, українські майже не мають можливостей для роботи.
    МТС-Росія, Білайн і Мегафон пояснюють своє рішення занадто низькою рентабельністю мережі в Криму. Дзвінки з Росії в Крим як і раніше тарифікуються, як дзвінки за кордон усіма компаніями, окрім Білайну, який скасував роумінг.
  • СБУ затримало в Маріуполі чергового "народного мера" Грузденко, яка збирала разом із спільниками інформацію для передачі її терористам з ДНР.
    Надалі бойовики використовували зазначену інформацію для планування збройних нападів на українських військових, обстрілів їх позицій і організації засідок на маршрутах пересування сил АТО.
  • Міністерство оборони спростувало інформацію про розформування добровольчого батальйону "Айдар".
    Заступник міністра оборони України Кабаненко запевнив, що батальйон буде виконувати поставлені завдання в рамках закону.

У світі

  • Обама в телефонній розмові, яка майже повністю була присвячена Україні, поінформував Путіна, що до Росії будуть застосовані нові санкції, якщо вона не припинить підтримку терористів і постачання їм зброї.
    Про це заявив представник Білого Дому Джошуа Ернест. За його словами, Обама закликав Путіна використовувати свій особистий вплив на сепаратистів заради досягнення миру і стабільності в Україні.
  • ПАРЄ назвала демократичними дострокові вибори президента України.
    Глава місії ПАРЄ Гросс зазначив, що  в державі відбулися прозорі вибори, незважаючи на напружену ситуацію на сході України, де не всі громадяни змогли прийти на виборчі дільниці, оскільки їм погрожували і залякували.
  • Європейські експерти допомагатимуть Україні з реформою міліції.
    Це рішення ухвалили міністри закордонних справ Євросоюзу. Верховний представник із закордонних справ і політики безпеки ЄС Ештон зазначила, що допомога буде надана на прохання України. Термін роботи місії допомоги визначений у 2 роки.
  • Організація з заборони використання хімічної зброї офіційно повідомила про передачу їй для утилізації Сирією останньої офіційно заявленої партії.
    Зброю буде знищено в море. Однак, представник організації заявив, що не може сказати зі впевненістю, чи залишилися ще у Сирії запаси хімічних озброєнь.
  • Сунітські повстанці в Іраку захопили найбільший в країні нафтопереробний завод на північ від Багдада.
    У місті Байджі бої тривали 10 днів. Захоплення потужностей з нафтопереробки необхідно було сепаратистам для забезпечення утримання захоплених ними північних територій Іраку.
Прем'єр-міністр Польщі Туск опинився в центрі скандалу з прослуховуванням розмов політиків, що може призвести до дострокових виборів.
Прокуратура вилучила записи телефонних переговорів міністра внутрішніх справ і центробанку Польщі про допомогу уряду з метою його переобрання на майбутніх виборах.

No comments:

Post a Comment