June 17, 2014


=== Українською ===

Дайджест подій дня 16.06.14 від ІА "Дайджести і Аналітика"


В Україні

  • Газпром виконав загрозу про переведення України на передоплату.

О 10:00 за московським часом російський газовий монополіст заявив, що з теперішнього моменту весь газ буде поставлятися в Україну тільки по передоплаті. Рішення прийнято у зв'язку з хронічними неплатежами України за вже поставлений газ. Спроби вирішити питання шляхом тристоронніх переговорів за участю ЄС, який запропонував декілька компромісних варіантів, успіху не мали.
  • НБУ встановив офіційний курс долара на рівні 11,75 грн/$.

У порівнянні з п'ятницею курс гривні знижений на 2 коп. Котирування на міжбанку - в діапазоні 11,80-11,95 грн/$.
  • Газпром і Нафтогаз подали зустрічні позови до Стокгольмського арбітражу.

Газпром наголосив, що позов на $ 4,5 млрд був поданий через неналежне виконання Нафтогазом своїх зобов'язань за контрактом, у зв'язку з чим він змушений був перевести поставки в режим передоплати. При цьому Газпром наполягає, що Україна зобов'язана здійснювати транзит в рамках цього ж контракту. У зустрічному позові на $ 6 млрд Нафтогаз вимагає стягнути з Газпрому переплату, отриману з 2010-го року.
  • Яценюк доручив Міненерго та Мін'юсту підготувати закон про надзвичайний стан в енергетиці.

У зв'язку з припиненням поставок природного газу Газпромом і подачею позову до Стокгольмського арбітражу промисловість повинна бути переведена на режим жорсткої економії, організовані реверсні поставки з Європи. На даний момент в підземних сховищах газу (ПСГ) знаходиться 14 млрд м3, що дозволяє забезпечити потреби країни на кілька місяців.
  • Порошенко затвердив новий склад РНБО.

З нього виведені начальник держприкордонслужби Литвин та начальник генштабу Куцин, а також введений новий глава адміністрації президента Ложкін.
  • Голова РНБО Парубій провів брифінг за підсумками рішень 16 червня і повідомив, що в найближчий час повинні бути зведені інженерні споруди та проведена демаркація східного кордону.

Демаркація кордону буде проведена в односторонньому порядку, в найкоротші терміни побудовані інженерні споруди. Також Україна готова дати можливість російським диверсантам скласти зброю і покинути українську територію. Рішення про введення воєнного стану поки не прийнято. Також РНБО підтримав рішення уряду про подачу позову на Газпром до Стокгольмського арбітражу.

Київ

  • Київенерго залишить без освітлення центральні вулиці та пам'ятники.

Освітлення буде відключено на вулицях у Печерському, Голосіївському, Шевченківському районах, а також на пам'ятнику князю Володимиру, Аскольдовій могилі, Співочому полі. Як пояснили в Київенерго, рішення про відключення освітлення пов'язане з заборгованістю понад 38,3 млн грн комунального підприємства Київміськсвітло за спожиту електроенергію.
  • Кличко ініціював підвищення комунальних тарифів у Києві.

Мер доручив департаментам КМДА зробити детальне обгрунтування всіх складових тарифів. Він заявив, що тарифи будуть підвищені, але вони повинні бути економічно обгрунтовані, щоб кияни знали, за що платять.
  • Борг Києва становить $550 млн і 5,5 млрд грн.

З цієї суми потрібно буде виплатити 2,63 млрд грн у жовтні 2014. Заступник голови КМДА Крамаренко заявив, що ведуться переговори з мінфіном і нацбанком про рефінансування цього боргу і випуску нових облігацій замість існуючих.

Театр військових дій

  • По позиціях бойовиків у Горлівці був нанесений авіаудар.

Терористи відповіли зенітним вогнем. У результаті нальоту зруйнований блок-пост і будівля спецшокли-інтернату, яка була перетворена в опорний пункт.
  • ООН опублікувало дані про 34 тисячі тимчасових переселенців з Донбасу та Криму.

Про це повідомила заступник генсека ООН з гуманітарних питань Валері Амос. З них більше 19 тисяч чоловік (дані агентства у справах біженців ООН) виїхали з районів, які охоплених бойовими діями і що зазнають проблеми з продовольством і водою.
  • Терористи з ДНР захопили в Донецьку управління Нацбанку, обласну податкову і управління держказначейства, платежі в області заблоковано.

У ході переговорів мера Донецька Лук'янченка з бойовиками вдалося досягти угоди про розблокування управління Нацбанку і держказначейства.
  • Ситуація в Донецьку залишається стабільно важкою.

Звідусіль повідомляють про захоплення бойовиками особистого майна та автотранспорту громадян. На Ленінському проспекті вантажівка з бойовиками протаранила маршрутку, є жертви.
  • Росія знову перекидає озброєння і війська до східного кордону України.

До кордону їдуть частини 76-ї Псковської десантно-штурмової дивізії, заявив на брифінгу глава РНБО Парубій.
  • Президент Порошенко прийняв рішення про припинення будь-якого військового співробітництва з Росією.

Заборонені поставки як військової продукції, так і продукції подвійного призначення, буде припинена будь-яка співпраця у сфері ВПК, заявив перший віце-прем'єр Ярема.

У світі

  • Росія готова продовжити переговори щодо газу після оплати боргу.

Прем'єр-міністр РФ Медведєв сказав на зустрічі з главою "Газпрому" Міллером і главою Міненерго Новаком, що Росія готова продовжити діалог з Україною за умови погашення заборгованості за спожитий газ.
  • ЄС підпише економічну частину угоди про асоціацію з Україною 27 червня.

Прес-служба ради ЄС повідомила, що документ буде підписаний разом з угодами про асоціацію з Грузією та Молдовою.
  • США зняли обмеження на якість знімків із супутника для картографічних служб.

В результаті Google, Bing і Apple Maps зможуть пропонувати користувачам своїх сервісів знімки в дуже високій роздільній здатності, щоб побачити предмети з розміром менше 50 см. Для поліпшення картографічного сервісу на орбіту будуть запущені нові супутники.
  • У зв'язку з кризою в Іраку можливі прямі переговори США і Великобританії з Іраном.

Міжнародне співтовариство настільки серйозно сприймає кризу в Іраку, що навіть ведеться мова про прямі переговори між старими противниками - США і Іраном. Вашінгтон раніше розглядає можливість нанесення ударів з повітря по іракським бойовикам. Однако міністр закордонних справ Великобританії Хейг заявив, що Лондон не планує військового втручання в Іраку.
  • Газпром загрожує Україні новим позовом на $18 млрд.

Йдеться про компенсацію за невибрані Україною обсяги газу, що передбачено контрактом 2009-го року, заявив глава Газпрому Міллер.
  • Бойовики з ісламіського угрупування Боко Харам продовжують тероризувати Нігерію, вбиваючи мирних жителів.

У ході чергового нападу на поселення в провінції Борно вони вбили 15 чоловік, спалили житлові будинки і церкву. Також в неділю бойовики захопили в полон керівника одного з ісламських районів під час молитви в мечеті.
  • У понеділок, 16 червня, Рада Безпеки ООН не підтримала чергову резолюцію, запропоновану Росією.

Члени Радбезу розкритикували текст резолюції про гуманітарну ситуацію в Україні, назвавши його упередженим. За процедурою Україна не брала участь у засіданні Ради.
  • Багаторазовий чемпіон гонок Формули-1 Міхаель Шумахер вийшов з коми і покинув лікарню для початку курсу реабілітації.

Про це повідомила його прес-секретар Сабіна Кем. Шумахер потрапив до лікарні пів-року тому після того, як вдарився головою об камінь під час катання на гірських лижах.

No comments:

Post a Comment